Andijvie

 

Andijvie

Andijvie (Latijnse benaming: Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof. De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de kassen. Deze is kleiner en zachter dan de groente, die buiten is geteeld. De kooktijd van de andijvie uit de kassen is korter dan als deze van buiten komt. Reken gemiddeld op ongeveer 3 minuten minder. De gemiddelde kooktijd is ongeveer 10 tot 15 minuten.

http://andijviekoken.eu

Andijvie

Andijvie Bereiding

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, als groente bij de aardappelen en vlees of vis of verwerkt in een stamppot. Het gele hart is eigenlijk het lekkerste gedeelte (net als het hart van de sla). Deze kan heel goed worden verwerkt in een salade. Als de andijvie gekookt wordt gegeten, moet deze na het koken goed uitlekken in een vergiet.

Als de andijvie wordt gekookt, moet rekening worden gehouden met het feit dat deze bladgroente behoorlijk slinkt. Per persoon 250 gram lijkt heel veel, maar voor de gemiddelde eter is dit een prima hoeveelheid.

Andijvie gezond

Andijvie is zeker een gezonde groente, met vooral veel vitamine A, B2 en C.

Inhoud

100 gram verse andijvie bevat:

Energetische waarde 58 kJ/14Kcal
Koolhydraten 1 gram
Eiwit 2 gram
Vet 0,2 gram
Vitamine C 10 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,10 mg
Caroteen 0,02 mg
Calcium 20 mg
IJzer 1 mg

Andijvie bewaren

Verse andijvie kan in de koelkast worden bewaard, maar niet veel langer dan twee of drie dagen. Daarna wordt de groente slap. Voor voorverpakte, gesneden groente geldt dat deze in de koelkast kan worden bewaard tot de houdbaarheidsdatum die erop staat, maar ook hiervoor geldt, hoe verser – hoe lekkerder.

Teelt

In Nederland wordt ongeveer 700 hectare andijvie geteeld. Deze is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als de groente na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Vooral de buitenste, meest groene bladeren zijn rijk aan vitamine A, vitamine C en aan mineralen.

 Posted by at 11:26 pm